Svatomartinská husa: Kam na ni v Praze?

Praha, pečená husa

Praha, pečená husa
foto: Praha levná

Dne 11. listopadu se odehrává nejbohatší posvícení roku: martinské. Sklizeň už je pod střechou, střídmý advent na dohled, a tak se slaví, hoduje a veselí.

Stolu vévodí vypečená husička a mladé víno. Však Je také husička v tomto období pěkně tučná a šťavnatá po zelené letní pastvě! Podle pranostik dokonce o sv. Martinu zpívá nejpěkněji a navíc – Kdo ji v tento den neochutná, ten bude celý příští rok hladovět…

Tak neváhejte a vypravte se na křupavou, dozlatova vypečenou husičku! Užít si ji můžete nejen tradišně na vsi, ale i v Praze. Husí hody nabízejí slavnosti pod širým nebem i restaurace, které připravily speciální menu.  Kde v Praze pečou svatomartinskou husu?

Kde je v Praze najdete?

V neděli 11. listopadu v 11 hodin a 11 minut bude slavnostním přípitkem zahájen 2. ročník Svatomartinských slavností na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze 3. Můžeme se zase těšit na oslavu mladého vína a s ním snoubící se gastronomie, v níž vyniká tradiční pečená husa, houskový knedlík a zelí. Kromě zmíněné pečené husy, se můžete těšit na další chuťovky: kozí i kravské sýry, suché salámy, klobásky či slovácké koláčky. Hlavní hvězdou programu potom bude mladé Svatomartinské víno. A nebojte, nebudete mrznout. K degustaci vás organizátoři pozvou do vyhřívaných stanů. Očekávat můžete i příjezd Martina na bílém koni za doprovodu fanfár a virblu. Slavnost doplní živá hudba.

Zamířit můžete také na Staroměstské náměstí. Už v neděli 4. listopadu tam začne jedenáctidenní Svatomartinský košt. Nabídne vína z Moravy či Maďarska, bramborák se zelím a husou či maďarské klobásy. V pátek 11. listopadu potom na náměstí přijede sám sv. Martin na bílém koni. Doprovodí ho kejklířů, tanečnice, rytíři i římští vojáci na vy se můžete těšit na jejich vystoupení. Atmosféru tradice doplní tkadlec a hudební vystoupení: staropražské a kabaretní melodie.

Svatomartinský košt i s husími hody proběhne ve dnech 12 a 13. listopadu také v Národním zemědělském muzeu na Letné v Praze 7. Ani tady nebudou chybět mladá moravská vína, cimbálová hudba a husí speciality, a také sem to stihne sv. Martin na bílém koni.

Martinská husa v restauracích

Svatomartinské menu najdete 11. listopadu v každé druhé restauraci v centru i v některých ostatních. Někdy se ale vyplatí zajet si do restaurace na svatomartinskou husu za Prahu. Třeba do Kryštofova údolí, kde vám ji po předchozím objednání nabídnou s knedlíky velkými jako kola od vozu.

V restauraci Tetu Brissy v Praze 10-Benicích připravili husu pečenou na kmínu a jablkách a podávanou s karlovarským a bramborovým nebo žemlovým knedlíkem, červeným zelím s jemným karamelem a bílým zelím s brusinkami, to vše zalité přírodní šťávou z výpeku. Cena menu: 270 Kč.

Restaurace Na Pěšině v Praze 8 – Dolních Chabrech nabízí na svatého Martina husí kaldoun s játrovými knedlíčky, pečenou husu se zelím se třemi druhy knedlíků a bílým i červeným zelím a jako zákusek buchtu plněnou jablky a mákem. Cena menu: 375 Kč.

V restauraci Triton v Praze 1 pro vás šéfkuchař připravil svatomartinské menu složené z polévky z černého piva a sušených hub, svatomartinské pečené husy se zelím a bramborovým koláčem a jablko v županu z těsta z pečených kaštanů na povidlové omáčce. Cena menu: 444 Kč.

Lákavé husí speciality najdete i v restauraci U Básníka pánve v Praze 2, kde v rámci martinských hodů nabízejí husí paštiku s opečenými kaštany (99 Kč), husí jatýrka s bramborovou plackou (128 Kč), kaldoun s drůbky (55 kč), pečenou husu se zelím a knedlíkem (349 Kč) a husí roládu s játry (299 Kč). Celá husa s bílým a červeným zelím, houskovými knedlíky, bramborovými plackami a domácímu klobáskami potom vyjde na 1999 Kč.

 

Žádné komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

RSS (komentáře k příspěvku)

Komentáře bohužel nejsou v současné době povoleny.

[CNW:Counter]