I pivo má své dny

foto: Nota Bene

Máte rádi chuťové experimenty? Vyzkoušíte třeba moderního radlera, nebo je to pro vás urážka ušlechtilého moku? Jste stálí fandové plzně či budvaru? Možná se ke své škodě šidíte.

Nemusíte přece pít celoročně jedno a to samé pivo! Jasně, že klasiku vepřo-knedlo-zelo zalijete nejraději hořkou plzničkou! Ale třeba na odpočinek u sálajícího krbu a doplnění tekutin po náročném zimním výletu příjemně překvapí silný kořeněný Stout. A horký letní den u vody spolehlivě spláchne lehký pšeničný mok. I pivo má totiž své sezóny, ať už jde o aktuální roční období nebo tradiční svátky. A minipivovary, které jsou pružnější a mohou si dovolit experimentovat, toho využívají a nabízejí nejrůznější pivní styly a chutě.

Třeba taková zimní piva… Víte, jak se liší od piv ideálních pro letní sezónu? To vysvětluje Martin Holba, výčepní a spolumajitel pivního baru Nota Bene.

Proč pivní sezóna? Pivo je přece na rozdíl třeba od chřestu k dostání po celý rok!

Velké pivovary nás přesvědčují, že by mělo být celoročně stejné a ideálně bychom se neměli vzdalovat od své oblíbené značky. Malé pivovary k této zažité představě pivním gurmetům naštěstí nabízejí alternativu. Kromě celoročních piv nabízejí i sezónní piva, kterými vycházejí vstříc právě sezónním chutím.

Jaké jsou tedy chuťové rozdíly mezi pivem „letním“ a „zimním“?

Mezi zimními a letními chutěmi je rozdíl logicky největší. Přes zimu dávají hosté přednost silnějším a kořeněným pivům. Oblíbená jsou v té době tmavá piva, nakouřená s výraznými chutěmi jako třeba bock, doppelbock, Imperial IPA nebo Stout. Lambic se dokonce dá vyrábět pouze v zimě, protože v létě jsou kvasinky moc divoké a pivo kazí.

A v létě?

To je zase větší poptávka po lehkých, ovocitých pivech s menším procentem alkoholu, která jsou především osvěžující a dají se popíjet i u sportu. Typická jsou obecně světlá piva, oblíbená jsou pšeničná a IPA. V posledních letech tento trend začaly sledovat i velké pivovary, které na poptávku reagují především svými radlery, tedy pivy mixovanými se sladkými limonádami. Ty ale nikdy nedosahují chuťových kvalit klasických piv.

Nabízíte i piva související s tradičními svátky…

Podle období jsme měli vánoční speciály, svatomartinské, dožínkové nebo třeba svatováclavské. Teď jsou nejblíže asi velikonoční speciály, které už zrají v sudech, a já se těším, jak je budeme ochutnávat a vybírat.

Žádné komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

RSS (komentáře k příspěvku)

Komentáře bohužel nejsou v současné době povoleny.

[CNW:Counter]