Levné a dobré pivo: Kde ho v Praze čepují?

Češi mají ve vaření piva staletou tradici a v šíři a kvalitě pivní nabídky je to doopravdy znát. Jen málokterá země se může pochlubit takovým množstvím malých pivovarů na kilometr čtvereční jako Čechy a Morava – a snad žádná tak vynikající chutí.

Restaurace U Bansethů, pípa

Restaurace U Bansethů, pípa
foto: ubansethu.cz

Víte třeba, kam chodil na pivo slavný Haškův Švejk? nebo jak chutná pivo Rejtar, Divá Bára, Samec, Macho, Bastard, Sniper či Starej Procházka? Kde najdete vynikající vychlazené plzeňské? A kde se navíc také dobře a levně najíte?

K Bansethům chodil Švejk

Slavný spisovatel Jaroslav Hašek skutečně patřil ke štamgastům restaurace u Bansethů v Praze 4-Nuslích, která má více než stoletou tradici. Však tady má také dodnes vlastní stůl, „svědek skvělých řečnických improvizací i polštář pro alkoholem znavenou hlavu“.

I když stůl pana Haška nejspíš ve skutečnosti nezažil, v Osudech dobrého vojáka Švejka je hospoda opravdu zmiňovaná, a to i se svým zakladatelem, panem Aloisem Bansethem. Tradiční plzeňská restaurace se staročeskou kuchyní dělá Aloisi Bansethovi čest dodnes, ať už vynikající péčí o čepovanou plzeňskou dvanáctku Prazdroj či výbornou domácí kuchyní za rozumné ceny, kterými vychází vstříc domácí klientele. Restaurace si nehraje na „nóbl“, ale vychází vstříc hlavně místním, aniž by přitom ztrácela na kvalitě jídla a pití. Nečekejte omračující výběr, zato poctivou českou klasiku: jako grunt silný hovězí vývar přes noc na plotně tažený s tyrolským játrovým knedlíčkem (25 Kč) nebo staropražskou dršťkovou podle řezníka Krkovičky (28 Kč). Z hlavních jídel pak zaujme špikovaná svíčková na smetaně s domácími houskovými knedlíky a poctivým brusinkovým terčem (118 Kč), pivovarský gulášek čerstvou cibulí a křenem sypaný (99 Kč) či řízkyvšeho druhu a různých příloh (99 Kč). Na a plzničku mají jako křen.

Sousedský pivovar Bašta

Sousedský pivovar Bašta
foto: ubansethu.cz

Sousedský pivovar Bašta: ležáky s medailemi

Pokud se vám nabídka od Bansethů líbí a rádi byste vyzkoušeli i jejich speciální pivo, stačí, když přejdete ulici k Sousedskému pivovaru Bašta, který leží přímo přes ulici. Jídelníček tam najdete podobný, ale nabídku piva daleko pestřejší a hlavně, domácí.

Bašta je sesterským (nebo spíš bratrským) zařízením restaurace U Bansethů a leží ve stejné ulici jen o pár metrů dál. Na rozdíl od restaurace U Bansethů, kde vás poctí pivem plzeňským, jsou zde čepována výhradně piva z vlastního minipivovaru. A nejde o piva jen tak ledajaká! Polotmavý ležák 12° Bašta získal v roce 2010 1. místo na Jarní ceně českých sládků, stejně jako světlý ležák 12° Bašta ve své kategorii. Obě piva obsadila o rok později také 3. místo v soutěži Pivo roku.

Vlajkovou lodí pivovaru je polotmavý 12° ležák, ale za ochutnání stojí i další kousky z dílny místního mistra sládka. Pivovar speciály obměňuje, v závislosti na době lze ochutnat třeba pivo medové, jako nyní v lednu. Na únor jsou pak v plánu piva polotmavá a na březen piva kouřová. Ke stálému výběr piv patří Bašta 12° světlé (33 Kč), Bašta 12° polotmavé (33 Kč), Bašta speciál 15° světlé (38 Kč) a Bašta lahvové (50 Kč za 0,5 l lahev).

Praha 5, Staňkův rukodělný pivovárek

Staňkův rukodělný pivovárek
foto: pivovartrebonice.com

Staňkův rukodělný pivovárek: krásná piva, krásná jména

Malý rodinný pivovar je součástí kempu Drusus v Praze 5, vynikající pivo však dodává do celého okolí.

Staňkův rukodělný pivovárek je držitelem několika domácích i mezinárodních ocenění. Jeho nabídka zahrnuje ústyhodných 26 druhů piv,od obyčejné desítky po zákeřnou 17°.

Romantické názvy jsou dílem sládka, a majitele v jedné osobě: Geronimo, Rejtar, Divá Bára, Uzenáč, Legionář, Bohatýr nebes, Samec, Macho, Bastard, Sniper či Starej Procházka.Jak na ně přichází?

Tady je líčení zrodu piva zvaného Geronimo: „13° polotmavý rýžový speciál: voda, rýže, ječné slady, chmel, pivovarské kvasnice. Svého času byly zbytky odbojných apačských kmenů zavřeny do rezervací a bílí mužové se snažili nasytit rudé bojovníky rýží, ale moc nepochodili, jelikož Apačové ji považovali za červy a odmítali konzumovat. Ta se logicky někde hromadila a nakonec zkvasila a Geronimo byl na světě…“

Pivní bar Nota Bene

Pivní bar Nota Bene
foto: notabene-restaurant.cz

Nota Bene není z levného kraje

O tom, že od dobrého piva neodrazuje některé zákazníky ani vyšší cena, svědčí třeba prosperita restaurantu a pivního baru Nota Bene v Praze 2.

„Samozřejmě občas někdo přijde a diví se, co je to za pivo, že je tak drahé. Pokud ale ty naše zkusí, většinou ho chuť přesvědčí, že to za to stojí. A hlavně, lidé kvalitu poznají a ocení. Takže žádná piva z koncentrátu tu rozhodně nemají šanci, i když se nás některé pivovary snažily přesvědčit o opaku,“ říká Martin Holba, spolumajitel a výčepní Nota Bene.

Co jeho podnik nabízí? Dvanáct píp zasvěcených pivům z malých lokálních pivovarů. Mezi nejúspěšnější patří piva Zlatá raketa a Raptor (pivovar Matuška), Easy Rider (pivovar Nomád). Hostům chutná také nabídka Strahovského pivovaru, Staňkova rukodělného pivovárku z Třebonic či Únětického pivovaru.

zdroj: ubansethu.cz, pivovartrebonice.com, notabene-restaurant.cz

Žádné komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

RSS (komentáře k příspěvku)

Komentáře bohužel nejsou v současné době povoleny.

[CNW:Counter]