České pivo: nejlepší na světě!

Praha - Pivní festival

Pivní festival
foto: ceskypivnifestival.cz

Kvalitní. Hořké. Plné chuti. Takové je české pivo. Zásluhu na to mají  kvalitní české suroviny a tradiční technologie, které se v průběhu staletí osvědčily generacím českých sládků.

Původní české pivo by vám ovšem nejspíš nchutnalo… Charakter oblíbeného, slavného zlatého moku, na který jsme zvyklí dnes, pochází z poloviny 19. století, kdy začali v plzeňském Měšťanském pivovaru točit spodně kvašený ležák.

Za pár let byl z ležáku hit po celé zemi a netrvalo dlouho, než se jeho obliba rozšířila i za hranice. Bez přestávky trvá dodnes. Proto jsou také dvě třetiny piva vypitého na celém světě plzeňského typu. V ČR ovšem máme kvalitních piv a úžasných pivovarů daleko víc.

Pivo: plusy a mínusy

  • + obsahuje alkohol, polyfenoly a flavonoidy. To je velmi vyvážený koktejl látek, jenž podávaný v malém množství funguje jako ochrana před rozvojem aterosklerózy, snižuje krevní tlak, rozšiřuje cévy, což vede mimo jiné k lepšímu prokrvení důležitých orgánů, funguje jako prevence nádorových onemocnění, optimalizuje vodní a minerálové hospodářství v těle, odbourává napětí a stres.
  • + obsahuje vitaminy skupiny B (thiamin, riboflavin, pyridoxin, niacin, kyselinu listovou). Ty podporují metabolismus a funkci nervového systému, brání vzniku kožních poruch či vývojových vad.
  • + obsahuje hořké látky chmele a CO2, které stimulují činnost zažívacího traktu
  • + obsahuje stopové prvky zinku, chromu a hořčíku, nutné pro činnost celé řady orgánů. Podporují metabolismus tuků, stabilizuje hladinu cukru v krvi.
  • + obsahuje lignin, nestravitelnou látku, která pozitivně upravuje funkci střev a vyprazdňování
  • + obsahuje 92 % vody, je iontově vyvážený a izotonický, množství alkoholu je malé: ideální parametry pro rehydratační nápoj.
  • + neobsahuje prázdné kalorie, barviva, aromatizanty ani jiné cizorodé látky. Přísně dodržovaná technologie výroby minimalizuje obsah škodlivých látek a mikrobů.
  • - obsahuje alkohol. Ten při požití nad 50g/den způsobuje riziko závislosti, poškození jater, slinivky a nervového systému
  • - má vyšší energetický obsah, 1500 kJ/l (desítka) či 1800 kJ/l (dvanáctka), což je dáno obsahem alkoholu a cukrů. Jeho tedy třeba vyjít z toho, že jde skutečně o „tekutý chléb“ a zmíněnou energetickou hodnotu zakalkulovat do celkové energetické bilance

Znáte Český pivní festival?

Více než 70 druhů českých piv, tradiční speciality, bohatý program, krojovaná obsluha, servírování ve skleněných džbáncích. Prostě kam se hrabe jakýkoli Oktoberfest! Festival se koná každoročně v květnu na pražském výstavišti v Holešovicích a je zařazen mezi 40 světových akcí doporučovaných renomovaných britským deníkem The Financial Times. Objevuje se tak po boku důstojných akcí jako Letní olympijské hry, Wimbledon či Filmový festival v Cannes.

zdroj: ceskepivo.cz, ceskypivnifestival.cz, obc.cz

Žádné komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

RSS (komentáře k příspěvku)

Komentáře bohužel nejsou v současné době povoleny.

[CNW:Counter]